Edely Pitioz

Naar aanleiding van een nieuwe film van Manou Kersting, ging men op de redactie van Café Corsari (Eén) op zoek naar mensen die iets meer kunnen vertellen over Belgische zigeunermuziek.

Na een tip van onze producer Anneke Verschave komt reporter Cath terecht bij Edely Pitioz en zijn partner Olga…  Edely is pianist en zigeunerwetenschapper in hart en nieren. Olga en Edely zijn al heel hun leven in de ban van zigeuners. Die passie is begonnen vanaf het moment dat Edely samen met Joseph Kersting, alias ‘Gregor Kartai’, en vader van Manou Kersting, muziek begon te spelen in ‘De Zigeunerkelder’  van Antwerpen. Edely: ‘Die zigeunerkelder was wereldwijd gekend en de ‘place to be’ in de jaren ’60.  Er passeerden dichters, schrijvers, zakenmensen… en allemaal kwamen ze luisteren naar de muziek van het zigeunerorkest. Het was een prachtige tijd en het zat daar altijd stampvol. In de zigeunerkelder heb ik ook piano leren spelen… ‘Ik kon geen noot muziek, maar in de zigeunerkelder van Gregor Kartai heb ik het geleerd.’

Schermafbeelding 2014-02-27 om 00.45.18

Edely treedt vandaag nog steeds op met Het Balaton Zigeunerorkest. Olga gaat steevast mee… ‘Zij is mijn chauffage en mijn chauffeur‘.

Screen Shot 2013-11-30 at 10.35.25

Klik op de foto’s om het videofragment, Zigeuners in hart en nieren‘ te bekijken waarin Cath hen een bezoekje brengt.

Het volledige gesprek met Manou Kersting, op de sofa van Café Corsari, kan u bekijken in de video ‘Alice in wonderland en zigeunermuziek‘. Klik op de foto!

Schermafbeelding 2014-02-27 om 01.26.20